Obiectivul general al proiectului – este cresterea participarii a 606 persoane adulte angajate cu varste intre 18-64 ani la programe de formare profesionala continua din Regiunea de Sud-Est.

Obiectivul general al proiectului este in concordanta cu obiectivul general pentru Programul Educație și Ocupare, Prioritate: P09 „Consolidarea participarii populației în procesul de învațare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilitații “ Obiectiv specific: ESO4.7.„Promovarea învațarii pe tot parcursul vieții, în special a oportunitaților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru toți, ținând seama de competențele antreprenoriale și digitale, printr-o mai buna anticipare a schimbarii și a cerințelor de noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii, precum și prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilitații profesionale continua.

Modalitatea prin care proiectul contribuie la realizarea obiectivului specific al programului si al apelului se va face prin:
– campanii de constientizare a partenerilor sociali si alte entitați reprezentative pentru interesele angajaților si angajatilor despre necesitatea participarii angajatilor la programe de formare continua;
– realizarea sesiunilor de consiliere profesionala și tutorat pentru grupul ținta vizat 606 persoane pentru încurajarea participarii la programele de FPC;
– realizarea programelor de formare profesionala pentru 606 persoane din grupul tinta;
– introducerea unor modele inovatoare de organizare a muncii, productive si “verzi” în întreprinderi, practici care sa asigure sanatatea si securitatea la locul de munca, care îmbunatatesc statutul profesional si de sanatate al angajatilor, care asigura un tratament egal la locul de munca, inclusiv pentru nevoile lucratorilor vârstnici prin workshop-urile : INVESTGREEN-INVESTESTE IN VERDE si Europroiectare.

Activitatile proiectului sunt in concordanta cu masurile cuprinse in Strategia naționala pentru ocuparea forței de munca 2021 – 2027 si contribuie la sprijinirea obiectivelor din Strategie prin:
– masurile de consiliere si formare a tinerilor si persoanelor in varsta ce ii vor mentine ca si persoane ocupate pana la varsta de pensionare (Obiectiv specific 1);
– prin actiunile de consiliere si tutorat vor fi atinse cunostintele de mobilitate ocupaționala și geografica necesare transferului populației din agricultura de subzistența catre alte locuri de munca generatoare de venituri mai mari și constante precum si a participarii femeilor si persoanelor vulnerabile la parcursul formativ (Obiectiv specific 2);
– prin activitatea de formare, pachet de masuri ce contine cursuri atat de calificare cat si de specializare si perfectionare ducand la dezvoltarea si adaptarea resursei umane la competentele cerute pe piata muncii (Obiectiv specific 4);
– prin masurile de informare si constientizare a participarii la formare;
– prin realizarea de parteneriate dezvoltand dialogul social, care vor atinge Obiectivul specific 4 al Strategiei nationale.

Activitatile proiectului sunt in concordanta cu masurile cuprinse in Strategia naționala pentru dezvoltare durabila a României 2030 atingand :
– obiectivul 4 Educatie de calitate prin cursurile de calificare, specializare si perfectionare dar si prin cele formale
– obiectivul 5 Egalitate de gen, prin asigurarea participarii femeilor la activitatile proiectului cu precadere la cele de formare, competentele noi obtinute de acestea ducand la reducerea discrepantelor salariale dintre sexe.

Pe termen lung, acest proiect va genera urmatoarele efecte pozitive:
– Crearea de parteneriate cu firme de formare profesionala, asociatii profesionale, agentii de ocupare si plasare pentru formarea continua a propriilor angajati si/sau pentru identificarea de specialisti gata pregatiti pentru sectorul de activitate in care activeaza pentru angajare.
– Cresterea participarii unui numar de 606 de persoane din regiune la activitati de consiliere, formare profesionala si la sprijin educational individualizat.

Obiectivele specifice ale proiectului:
1. Obiectiv Specific 1: Informarea si selectia grupului tinta a proiectului pentru 606 persoane.
2. Obiectiv Specific 2: Consiliere profesionala și tutorat pentru 606 persoane din grupul tinta pentru încurajarea participarii la programele de FPC.
3. Obiectiv Specific 3: Formarea profesionala pentru 606 persoane.
4. Obiectiv Specific 4: Acțiuni inovative pentru creșterea participarii la FPC prin organizarea de workshop-uri si seminarii de bune practici.
5. Obiectiv Specific 5: Dezvoltarea si implementarea unui sistem de management si control performant al proiectului prin monitorizarea continua a rezultatelor obtinute, în vederea maximizarii impactului proiectului asupra grupului tinta vizat precum si asigurarea vizibilitatii finantatorului si a activitatilor proiectului, cu ajutorul unor instrumente inovatoare de informare si publicitate.
6. Obiectiv Specific 6: Asigurarea unei organizari temeinice privind decontarea cheltuielilor indirecte pe baza de rata forfetara, pe intreaga perioada de implementare a proiectului.