Îţi propun câteva sfaturi, pe care, dacă le vei folosi, probabilitatea să-ţi găseşti jobul dorit va creşte considerabil.

Sfatul 1 – Aplică numai la joburile pentru care te consideri potrivit/ă

Renunţă la a mai trimite zeci sau sute de CV-uri pe zi. Este posibil ca într-o zi să te cheme cineva. Însă acesta este un demers cantitativ care la capitolul calitate nu-ţi oferă şanse foarte mari. Aplică numai la câteva joburi pe zi (3-4) şi urmează sfaturile de mai jos.

Sfatul 2 – Citeşte cu atenţie cerinţele şi atribuţiile postului

Cei mai mulţi dintre candidaţi omit această etapă sau trec superficial peste ea. Acesta este momentul în care afli dacă jobul respectiv ţi se potriveşte. Citeşte cerinţele cu atenţie şi analizează dacă îndeplineşti condiţiile minime. Pune-ţi câteva întrebări: Vreau acest job? Sunt potrivit/ă pentru el? Sunt calificat/ă pentru el? Dă-ţi aceste răspunsuri. Dacă răspunsul este negativ mai bine ai căuta alt job. Dacă răspunsul este afirmativ poţi trece la pasul următor.

Sfatul 3 – Caută informaţii despre companie

Acest caz este valabil în situaţia în care este publicat şi numele angajatorului. Companiile serioase de obicei publică şi numele lor. Astfel, fă un scurt research şi află mai multe despre companie: domeniu de activitate, puncte de lucru, cifră de afaceri, valori ale companiei, etc. Află cât de multe lucruri sunt posibile. Asupra acestei etape trebuie să zăboveşti măcar câteva minute. Aceste informaţii sunt esenţiale şi îţi vor servi în paşii următori.

În evaluarea unor oferte de lucru, sunt câteva elemente foarte importante ce trebuie luate în considerare.

֍ Cum arată jobul pe care il doreşti?

Când începi căutarea printre ofertele de joburi este bine să ai clar conturat tipul de job vizat.
Ia în considerare următorii factori:

¤. tipul de job, domeniul preferat, firma ideală;
¤ progresul pe care il poţi face în carieră prin promovare în alte joburi de la aceeaşi firmă, condiţii de muncă, dezvoltare profesională;
¤ beneficiile jobului, bonusurile, salariul;
¤ cultura organizaţională a firmei, perioada de concediu, deplasările în interes de serviciu;
¤ amplasamentul companiei.

Dacă ai primit două oferte de joburi, scrie pe o foaie avantajele şi dezavantajele fiecărui job, în funcţie de propriile criterii. Vei fi ghidat către decizia potrivită.

֍ Cât de aproape este oferta / slujba de carieră care ţi-o doreşti?
Gândeşte-te la perioada în care ai început căutarea. Ce a fost important pentru tine? Ce factori legaţi de slujbă, colectiv ai avea în minte? Cum este poziţia oferită relativ la factorii de mai sus? Mai jos sunt listaţi alţi factori importanţi ce ar trebui să fie luaţi în calcul în decizia pe care trebuie să o iei. Unii ar putea fi mai importanţi decât alţii. In plus, mai pot exista şi alţi factori personali care nu fac parte din această listă şi care au un rol major în decizia ta.

֍ Mai ai nevoie de informaţii adiţionale în legătură cu oferta sau legat de ea?
Nu e deloc neobişnuit să-ţi dai seama, în timp ce încerci să iei o decizie, că ai mai avea întrebări de pus, că-ţi lipseşte ceva informaţie sau chiar că ai vrea să ştii mai multe despre colectiv sau firmă. Dacă este în această situaţie – OPREŞTE-TE! Contactează persoana / persoanele cu care ai avut interviul şi încearcă să afli de la ele ce nu ţi-e clar. O altă variantă ar fi să afli că printre angajaţii companiei nu sunt cumva şi absolvenţi ai Universităţilor cu care ai putea poate avea o conversaţie mai deschisă şi mai puţin stresantă. În cazul în care ai dori să ştii cum ar arăta o zi de lucru în poziţia oferită – nu te sfii! Discută cu angajatorul (mai ales dacă e pe plan local) şi vezi dacă ai putea petrece o după-amiază, poate pe langă un angajat mai începător pe care să-l observi. Dacă ai şi alte neclarităţi legate de decizia ta, ar trebui să ai o conversaţie deschisă cu unul dintre consultanţii biroului nostru.

֍ Este altceva ce ai vrea să negociezi care te-ar putea aduce mai aproape de ţelul tău?
Poate lucrurile care te îngrijorează în ceea ce priveşte ofertă pot fi schimbate. Dacă postul pare ideal, cu excepţia locaţiei, poţi să ai o conversaţie cu angajatorul pe această temă. Uneori, data la care începi e nenegociabilă din cauza training-ului, dar nu e intotdeauna aşa.

֍ Cere timp pentru a te decide
Ai fost sunat în aceeaşi zi de două firme care te-au anunţat că ai obţinut acel job pentru care ai participat la interviu. Ai nevoie de puţin timp pentru a şti care dintre ofertele de joburi ţi se potriveşte. Te poţi orienta după două abordări:
+ ceri un răgaz de două zile pentru a te consulta cu familia în ceea ce priveşte schimbarea de job;
+ soliciţi o întalnire cu managerul de departament pentru o mai bună cunoaştere a cerinţelor jobului.

֍ Învaţă să spui „Nu”
Ai acceptat deja una dintre ofertele de joburi. Este momentul să refuzi celelalte firme la ale căror interviuri de angajare ai fost. Diplomaţia cu care vei face acest lucru iţi va lăsa o uşî deschisă. Încearcă un astfel de discurs: “Apreciez oferta de muncă a firmei dumneavoastră şi, deşi am primit un alt job care se potriveste mai bine ţelurilor mele din prezent, vreau să vă spun că sunt cu adevărat impresionat de oamenii din companie pe care am avut ocazia să ii întalnesc.”
Ai nevoie de curaj şi de o bună cunoaştere a propriilor interese pentru a alege dintre multiplele oferte de joburi. Ia în considerare toate aspectele postului, consultă-te cu familia sau prietenii şi urmăreşte în continuare sugestiile noastre pentru a fi cât mai aproape de jobul dorit.

֍ Factorii importanţi ce trebuie luaţi în considerare:
⦁ natura muncii
⦁ colectivul
⦁ nivelul de autonomie
⦁ naveta
⦁ salariul
⦁ mentorat
⦁ stilul de viaţă al angajaţilor
⦁ stabilitatea organizaţiei
⦁ calitatea managementului
⦁ suportul acordat în cazul în care vrei să continui cu studiile postuniversitare
⦁ nivelul de responsabilitate
⦁ locaţia
⦁ orele de lucru
⦁ beneficii
⦁ varietatea în muncă
⦁ stabilitatea industriei respective
⦁ oportunităţi de avansare
⦁ oportunităţi de training
⦁ oportunităţi de a învăţa şi creşte / avansa în companie
⦁ experienţa dobândită dacă se poate transfera
⦁ prestigiul slujbei sau al organizaţiei .

Bibliografie
Iniţiere în alegerea carierei profesionale, Editura Universității „AUREL VLAICU”
Surse Web
https://www.ejobs.ro
https://www.recrutam.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed